Výkup jihočany

Zachraňte svůj les

Dne: 2. 6. 2020

Zachraňme lesy, dokud je co zachraňovat

Je to klišé, ale kam bychom pak chodili objímat stromy?


Na začátek trochu statistiky - ty cenné údaje za rok 2019:

  • vytříděno asi 557 000 tun papíru
  • 1 tuna vytříděného papíru uspoří až 2 tuny dřeva a 31 000 litrů vody
  • každá domácnost vytřídila asi 55kg papíru
  • celková míra recyklace papíru dosáhla 88 %
  • 98 % novin je u nás vyrobeno právě z recyklovaného papíru!

Recyklace začala být moderní a teď už pro většinu z nás samozřejmostí. V ČR třídí 71 % obyvatel. Dneska si připomeneme něco o jedné z nejběžnějších surovin, kterou je papír.


Papír

Co bychom o něm z hlavy dokázali říct? Hladký, tenký materiál vyrobený zhutněním přírodního vlákna založeného na celulóze. Nejtypičtějším použitým materiálem je buničina ze dřeva. A už jsme u toho kácení lesů. Možná si můžeme omluvit, že je recyklovatelný. 

Bohužel jen několikrát (4-7x), protože během recyklace vlákna ztrácí potřebnou pevnost a pružnost. A proto se hlásá, že bychom papírem zbytečně plýtvat neměli.


Vyhodit?

Použité papírové materiály můžete buď hodit do modrého kontejneru, nebo přivézt k nám a ještě si přijít na peníze navíc. Co od vás vykoupíme a kolik za to dostenete,najdete zde: https://vykup-jinocany.eu/cenik/papir


Recyklace papíru

Zní omluvně, ale pojďme se na to blíže podívat. Při recyklaci se snažíme oddělit celulózová vlákna, díky tomu snižujeme spotřebu dřeva, především smrků. S recyklací je spojená náročná výroba na vodu a vzniká další odpad, odpadní vody a také roste spotřeba energie.


Nejdříve se papír vytřídí a odveze ke zpracovateli. Tady se ručně třídí na lince a míří do rozvlákňovače. V něm se míchá a namáčí ve vlažné vodě. Ze vzniklé kašovité hmoty se magneticky odstraňují kovy jako jsou sponky a svorky. Poté se napumpuje vzduchem, ten vytvoří bubliny a na jejich povrchu se zachytí inkoust a barviva, které je třeba odstranit. Této kontaminované pěny se zbavíme až ve spalovně.


Výroba nového papíru

Začíná po odstranění kovů, inkoustu a barviv. Vyrobená kaše projíždí mezi válci, kde dochází k vyždímání přebytečné vody, případně se obohacuje o nová vlákna (zase to dřevo).

No a teď, abychom si výsledek my, spotřebitelé, pořádně užili, dochází k bělení papíru. Chlorem nebo peroxidem vodíku. Ještě se přidá další chemie, aby byl papír nejen sněhobílý, ale měl i příjemný povrch na dotek.


Recyklovaný papír

Je takový ten nehezký. Působí jako bio a eko. Nebělený. Takže nám stačí k výrobě kartonů a toaleťáku. 


Dobrá rada na závěr:

Netopte s ním v kamnech. Nedokonalým spalováním vznikají jedy, které zamořují ovzduší. Taky to dost smrdí. A navíc si zanesete komín. A to nechcete.


Zdroj: wikipedia, jaktridit.cz, trideniodpadu.cz