Výkup jihočany

Ukrajina vyrábí kabely pro auta

Dne: 21. 3. 2022

Výrobci aut jsou opět v zapeklité situaci. A tentokrát za to nemůže jen nedostatek čipů, ke kterému se přidal prudký růst cen energií a kovů.
Automobilky se snaží najít alternativní zdroje důležitých dílů, které se vyrábějí na Ukrajině.

Palčivým problémem se stala výroba kabelových svazků. Těch je v průměrném autě kolem 5 kilometrů. Pro každý model auta jsou přitom jedinečné a samozřejmě by bez nich auto nedokázalo fungovat. 
S rostoucím počtem elektrických a elektronických komponentů v autech ve vozidle se zvětšuje i rozsah kabeláže. Svázáním mnoha vodičů a kabelů do kabelového svazku lze vodiče a kabely lépe zabezpečit proti nepříznivým účinkům vibrací, oděru a vlhkosti.

Výrobu už musela značně omezit řada závodů. Koncern Volkswagen se snaží přesunout hlavní dodavatele výroby kabelových svazků a hledat dodavatele nové v Evropě, Africe, Mexiku i v Číně. Výrobci aut budou muset jednat velmi rychle a objednávat s předstihem, protože mezi sebou budou soutěžit o stejné zdroje. 

Ukrajina se stala významným výrobním centrem kabelových svazků díky své levné a vysoce kvalifikované pracovní síle a bohatství na suroviny. Je velmi důležitou částí ukrajinského průmyslu. Ukrajina pokrývala asi 7 % dodávek těchto dílů do EU. Celkově na území Ukrajiny fungovalo před zahájením ruské invaze 38 závodů, které zaměstnávaly asi 60 000 lidí. Většina závodů se zabývala výrobou kabelových svazků.
Na západní Ukrajině vyrábí např. japonská Fujikura, která už výrobu úplně pozastavila. Ostatní pracují s omezenou kapacitou. Také Volskwagen oznámil pozastavení výroby elektroaut.

Přesun výroby do závodů na další levné trhy by znamenal nákup nového zařízení pro zvýšení kapacity. Instalace by trvala měsíce a přinesla by vysoké náklady navíc. Mezi takové země by mohlo patřit Rumunsko, Srbsko nebo Tunisko. 
Dodávky z Ukrajiny se téměř zastavily. Některé spediční firmy vozí kabelové svazky přes hranice do Rumunska, kam boje ještě nezasáhly. Nicméně ochota řidičů do této oblastit je stále menší...

Zdroj: Wiki, Idnes, Autobible