Výkup jihočany

Proč roste cena Palladia

Dne: 16. 4. 2022

Novinkou posledních dní
je, že automobilový průmysl opět čelí významné krizi. Tentokrát s dodávkou Palladia. Dvě ruské rafinérie totiž byly vyloučeny ze západních trhů. 

Palladium je přezdívané
jako bílé zlato. Používá se v automobilismu v katalyzátorech jako součást výfukového systému. Jeho cena opět překonala rekordní úroveň. V letošním roce Palladium vyskočilo o neuvěřitelných 31 %.

Vzhledem k událostem na Ukrajině,
se management londýnské burzy s Platinou a Palladiem (LPPM), rozhodl zrevidovat seznam pro dodávky zboží. Burza oznámila, že s okamžitou platností až do odvolání vyřazuje ze svých seznamů dobrých dodávek ruské státní rafinérie v Krasnojarsku a Priokském. Změnila tím své rozhodnutí, které umožňovalo těmto ruským závodům dále drahé kovy dodávat.
Nové sankce
přichází po vyřazení 6 ruských rafinerií ze seznamu dobrých dodávek. Očekává se, že tento krok bude mít výrazný dopad v růstu cen Palladia. 

Rusko představuje
podle Kitco.com asi 30% podíl světových dodávek Palladia a 10 % Platiny.

Na začátku ruské invaze na Ukrajině
bylo Palladium shromážděno na Ukrajině. Mnoho investorů totiž očekávalo zadržení dodávek Ruskem, které bylo zasaženo tvrdými ekonomickými sankcemi ze západních zemí. Palladia bylo nedostatečné množství ještě před uvalením nových sankcí na Rusko.

Nejnovější pozastavení produkce
ruských rafinerií obavy na trhu ještě prohloubí a podpoří ještě větší růst cen. 

Sami očekáváme, kam až cena Palladia může vyskočit. Přímo totiž ovlivňuje výkupní ceny katalyzátorů. Počítat je ovšem potřeba také s tím, že situace se může změnit ze dne na den a nečekaně může přijít velký propad.

Zdroj: Burzovnísvět, Kitco