Výkup jihočany

Nikl

Dne: 2. 5. 2022

Nikl je další surovinou, která po zemním plynu a ropě z Ruska může být nedostatkovým artiklem. 

I v případě tohoto drahého kovu je Evropa napojena na Rusko. Těžařská společnost Norilsk Nickel je největší světový producent rafinovaného niklu.

Nikl je důležitou součástí výroby nerezové oceli a zásadní složkou lithium-iontových akumulátorů pro elektromobily nebo bateriových úložišť energie. Palladium se používá k výrobě katalyzátorů v benzinových a hybridních autech.

Až ⅖ niklu pochází z Ruska. A to rovnou toho nejkvalitnějšího, který obsahuje 99 % niklu - jedná se o třídu class 1.

Před 2 lety bylo Rusko největším dodavatelem surového niklu do Německa, dováželo se tam 39 % niklu. Z Ruska se do Německa dováží taky další klíčové suroviny, jako je palladium, chrom a kadmium, měď a platina. Ruská měď a platina se na německém dovozu podílela z 11%.

Zřejmě proto si Německo nechává zadní vrátka na ruský trh. Tím se stává terčem kritiky EU za to, že se nepřipojuje k okamžitém zákazu dovozu surovin z Ruska.

Řada těchto drahých kovů není rychle nahraditelná, nebo jen velmi obtížně a draze, jako je tomu v případě ropy nebo plynu. 

Začíná se jednat o nutnosti navázání nových obchodních vztahů s alternativními exportními zeměmi. Jednou z nich je Nizozemí, které reexportují surový nikl. 

Jedním z průmyslů, který spotřebuje nejvíce niklu, je ten automobilový. Jeho spotřeba se zvyšuje s rozmachem výroby elektroaut. 

Elon Musk, majitel Tesly, sám upozorňuje, že nedostatek niklu bude velkým problémem. Jedna Tesla spotřebuje na akumulátor v průměru 45 kg niklu. Podle agentury BoombergNEF na výrobu 200 kilowatt hodinové baterie do elektro auta výrobce použije asi 66 kg niklu. 

Vloni byla průměrná cena niklu asi 18,5 tis. USD za tunu. V přepočtu to znamená, že v každém autě bylo niklu průměrně za 1200 USD. Cena niklu se za poslední 2 roky zdvojnásobila a válka na Ukrajině cenu ještě vyšponovala. Na začátku března byla krátkodobě na historicky nejvyšší úrovni, přes 100 tisíc USD za tunu. Londýnská burza musela poprvé za 37 let zastavit obchodování. Aktuálně je cena na 33 tisících USD za tunu. 

Putinova invaze na Ukrajině udržuje firmy v nervozitě z budoucnosti. Hrozba zastavení dodávek ruských surovin znamená rapidní navýšení cen na světových trzích. Elektroauta mohou v důsledku zdražit o tisíc dolarů jen při navýšení ceny niklu.

V současnosti probíhá zvyšování veřejného tlaku na všechny západní společnosti k ukončení spolupráce s Ruskem, aby došlo k tlaku na Kreml při zastavení válčení. Brusel omezil dovoz řady výrobků - úhlí, kaviáru, dřeva, gumy, cementu a vodky. 

Obnovení těžby v Evropě a snížení závislosti evropského průmyslu na dodávkách z jiných částí světa není tak snadné. Náklady na těžbu v Číně jsou stále výrazně nižší než by tomu bylo v Evropě. Recyklace vyřeší problém jen částečně, protože poptávka po některých kovech bude stále násobně růst. Spotřeba mědi se za posledních 40 let zdvojnásobila a podobný trend se projevuje v u dalších vzácných kovů. 

Zdroj: Statista, Government of Canada, Peak, DW.com, kurzy.cz