Výkup jihočany

Nejdražší kovy na světě: Vášeň, luxus a vědecký poklad

Dne: 11. 9. 2023

Kovy patří mezi základní stavební kameny našeho moderního světa. Používají se v průmyslu, elektronice, stavebnictví a mnoha dalších odvětvích. Některé však vynikají svou výjimečnou vzácností a cenou. V tomto článku se podíváme na nejdražší kovy na světě, které mají fascinující historii a nezastupitelný význam v různých odvětvích.

1. Rhodium

Rhodium se nachází na vrcholu seznamu nejdražších kovů na světě. Je to stříbřitě bílý kov, který se používá převážně v automobilovém průmyslu jako povlak pro katalyzátory, kde pomáhá omezit emise. Cena rhodia značně kolísá. V roce 2021 dosáhla ohromujících cen, především kvůli omezené těžbě.

2. Iridium

Iridium je známé pro svou velkou odolnost vůči korozním procesům a vysokým teplotám. Významně se používá v leteckém a kosmickém průmyslu, a také v elektrodách pro výrobu chloru a vodíku. Je tak vzácné, že se těží pouze v několika lokalitách na světě.

3. Platina

Platina je kovem, který je kvůli svému vzhledu často zaměňován s bílým zlatem. Má široké využití např. na výrobu šperků, elektroniky, lékařských nástrojů a průmyslových katalyzátorů. Jeho cena je výrazně ovlivněna poptávkou v automobilovém průmyslu, zejména pro výrobu katalyzátorů.

4. Zlato

Zlato je kovem s nejdelší historií jako formou peněžního platidla a obchodního artiklu. Díky svému lesku a vzácnosti je zlato stále velmi ceněno. Kromě šperků se používá také v elektronice, jako rezervní zlatá pokladna v některých státech a jako investiční komodita.

5. Osmium

Osmium je nejtěžším prvkem na Zemi. Je opravdu vzácné, protože jeho výskyt na Zemi i ve vesmíru je velmi malý. Používá se v některých specifických průmyslových odvětvích, jako je výroba speciálního skla a elektrod do rentgenových zařízení. Jeho cena ho činí jedním z nejdražších kovů na světě.

6. Palladium

Palladium je bílý kov, který má stále rostoucí význam v automobilovém průmyslu díky své schopnosti pomáhat redukovat emise. Používá se také ve šperkařství a elektronice. V posledních letech se cena palladia výrazně zvýšila díky jeho vzácnosti.

Každý z těchto kovů má své unikátní vlastnosti a význam v různých odvětvích. Jejich vzácnost a cena je dána jak omezenou těžbou, tak i rostoucími potřebami průmyslu a technologií. Zlato může být kovem, který se nejčastěji spojuje s luxusem a bohatstvím, ale není jediným kovem, který má takovou cenovou hodnotu. Každý z těchto kovů přispívá k naší moderní společnosti svým způsobem a dodává hodnotu v mnoha ohledech.