Výkup jihočany

5x větší nárůst elektroodpadu než jeho recyklace

Dne: 15. 4. 2024

5x větší nárůst elektroodpadu, než je jeho recyklace

OSN se zdviženým prstem varuje ohledně objemu nárůstu odpadu z elektronických zařízení. Mobily, televize, notebooky, elektronické cigarety a další se stále málo recyklují a nárůst odpadu globálně roste. 

V roce 2022
bylo celosvětově vyprodukováno 62 mil. tun elektronického odpadu. Předpokládá se, že v roce 2030 toto číslo o dalších 20 mil. tun naroste. 

Měď, zlato a železo
tvoří polovinu z tohoto objemu. Druhá polovina je kombinací plastu, skla a složených materiálů. 

V Y K U P U J E M E

Zrecyklováno
bylo podle OSN v roce 2022 pouze 22 % z celkového objemu elektronického odpadu. Do roku 2030 se odhaduje další mírné snížení jeho recyklace. Jednak z důvodu nedostatečné infrastruktury, která by umožnila zpracování elektronického odpadu a v další řadě stále pokračuje prudký nárůst odpadu z důvodu zvýšené produkce a limitovaných možností oprav. 

Nejvyšší recyklace
elektroodpadu je v Evropě. Dosahuje tu téměř 40 %. Přepočítáno na hlavu dosahuje nejvíce vyprodukovaného elektroodpadu na světě - 18 kg za rok. V průměru na obyvatele Země je to 8 kg ročně. Nejméně elektroodpadu vyprodukují v přepočtu země Afriky a nejvíce připadá na Asii, Indii a USA.

Snížení množství elektroodpadu
se Evropa snaží např. snahou o zavedení jednotné nabíječky pro elektroniku s využitím konektoru USB - C. Pro většinu zařízení bude použitelná od konce roku 2024, pro notebooky od jara 2026. Uspořit by se tím mělo až 1000 tun elektroodpadu ročně. 

Co můžeme ke změně udělat my?
Každý z nás může:

  • kupovat méně elektroniky
  • lépe se o ni starat, nechat ji opravit místo výměny - tím prodloužíme její životnost
  • recyklujeme elektroodpad - kde jinde, než u nás v Jinočanech
  • podporujme prověřené prodejce, kteří se zavazují k recyklaci a udržitelnosti

Zdroj:
ewastemonitor.info
novinky.cz